Author Topic: "Allah, Allah, Bosna gori!..."  (Read 27356 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Ynt: "Allah, Allah, Bosna gori!..."
« Reply #15 on: November 09, 2008, 20:49 »
 Внимание! Тук не е място за разчистване на лични сметки!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #16 on: November 10, 2008, 00:53 »
Г-н Пасков, ще ви изненадам ако ви кажа че аз специално нямам спонсори. Какви спонсори да имам вие виждате че аз не взимам никаква страна.
За спонсорите ви вярвам, не знам защо.
Вие сте чепат човек, но според мен имате, макар и малко трудносмилаемо за мен, чувство за добро и зло, което ми дава надеждата, че прав или крив, но сте честен човек.

Защо според вас и мислищите като вас, постоянно трябва някой за нещо да има спонсори. Както споменахте и някъде другаде за джамиите, че спонсорите там си прали парите и поради тази причина се следяло за такива. Какви пари да пере за построяването на джамия. Пари се перат когато се въртят.
Там ставаше дума не за пране на пари, а за проверка на източник на финансиране, и то вие го описвахте този случай...аз само се съгласих, че източниците на външно финансиране е редно да се проверяват, защото има ред причини за това.
Ако ще си говорим за извращаването на всяка добра идея, няма проблем през строителството на джамия или църква да бъдат "изпрани" мръсни пари: отчитат се за строителството 2-3 пъти повече спонсорски пари, отколкото в действителност се прави...толкова ли е сложно и толкова ли е неизвестно...

Тук повече участват други комшпоненти, които не ми се ще в момента да ги споменавам за да не разпалвам чергите, както посочихте по-долу. Може да ви е чудно, но си е така. Аз подобно на много други, които милеят за своя род и народност, си позволявам тази решителност без да се замислям за последствията.
А е редно винаги да се мисли за последствията. Големите хора затова са големи - за да бъдат отговорни не само за делата си, но даже и за думите и мислите си.
Важи с двойна сила за духовните водачи!

Защото това което съм говорил досега е било истина, а останалото което е свързано с историята предположения, подобни на множеството историци, но за разлика от голямата част от тях аз не говоря каквото и да е и никой не ми плаща за да пиша каквото и да е.
Бъдете рахат, не знам доколко ми вярвате, но и на мен никой не ми плаща, напротив - сам си харча от времето и парите за исзледвания по огромни територии, колкото ми стигат силите.

Аз никога не съм отричал, че не е имало българи които да са били на страната на малцинствата. В книгата си също съм писал за такива и съм се възхищавал на мирогледът ими милосърдието им, в същото време съм упреквал помаци които застават на срещоположната страна, както в книгата си така и на яве. Защото те по този начин се продават за жълти стотинки и забравят за своята култура, бит,традиции и обичади, а да не говорим и за религия и пр. За мен тези хорича приличат на отбелязания от един наш поет човечец, който имал желанието да влезе във властта за да защити народа си, но при всяко едно стъпало дявола му отнимал по нещо, докато не му отнел и зрението, като той след което станал като онези и забравил за какво бил там.
"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски...Може би произведението му с най-голям и силен философски и общочовешки заряд...

Подобни хора е имало и от вашата страна, които като такивата хора биват упреквани. Ето един пример с депотатите българи от листата на ДПС, а и през османския период, на мен постоянно ми се натрапваше, че освен тоз и онзи големите изедници на народи били и чорбаджиите. Както на вас ви се набиват подобни хора в очите така и на мен, като на всеки един.
Такива хора има сред всички, две мнения няма...

Колкото до българомразец тук малко преовеличавате.
Дано.
ще се радвам, ако греша.

Мен за разлика от вас не са ма обучавали в школа за атеисти. Не забравяй че аз съм имам, за мен на първо място е религията.
Според мен на първо място трябва да е човещината, а не само хората от Даре-Ес-Ислаам.
И това го знам не от "атеистическото" училище...

Аз дори и сред цигани да съм правя това което ще го направя и когато съм сред помаците. Като религиозно лице аз нямам право да мразя никого.
А спазвате ли го?
Не ми отговаряйте - отговорете по-добре на себе си...

Аз не съм поп, че да говоря, че този е гръкоман, другия е незнам си какъв и всички да ги правя помаци, за да са в лоното на помашката патрияршия например. В нашата религия няма национализъм, приемам всеки един такъв какъвто и е.
Даже и ако не е от религията?

Ако мразя някого, то това ще е човек, който е против религията ми, против общноста ми и всячески се стара е да извържи спрямо това някакъв зулум. Също така бих мразил и човек който всячески се старае да ме затрие поради простата причина, че на първо място аз съм мюсюлманин и на второ място твърдя че съм помак и желая истината за помаците да излезе на яве.
Според мен на първо място сте човек, но ако вие предпочитате тази ценностна система, аз нищо не мога да добавя...

Опреквам ви, тъй като вие за много неща не сте прав. Етническия въпрос е единия. Говорите против циганите, против ДПС, аз не съм човек който да подържам каквато и да е партия, но ме е яд на факта, че подобно мислешите на вас хора трябва малко или много да са благодарни на тази партия, че ако не беше тя и ние нямаше да сме в ЕС.
никога не мога да бъда благодарен на Зло, само защото друго Зло: БКП-БСП го е родило и утвърдило.
За циганите нещата са аналогични. Всяко живо същество, всяко насекомо дори се грижи за рожбата си е даже саможертвенно я защитава. Циганите са единственните...хм... хора, които правят деца, за да печелят от тях, вкл. и да ги продават, режат им пръстите и ги осакатяват, за да им е по-лесно после в кражбите и в просията. И така е не само в България, но и в Полша, в Чехия, в Унгария, в Словакия, в Русия, в Молдова, в Румъния, в Украйна. Говоря само за страни, където съм бил и го знам със сигурност. Може не всички цигани да са такива, но паразитизмът име национален спорт и форма на препитания на огромната част от тях, така че, докато те не ми дадат основание за нещо друго, моето отношение към тях е следствие на отношението им към държавата и останалите хора.

Хората на запат мислят че ние сме като тях. И че ние сме за пример в етническия си модел.
Хората на Запад не са в час за много неща, съгласен.

Ще ви кажа още нещо за османския период и ще прекратя писането си. Ако не беше християнина Сулеман паша, който избера да мине през Шипченския проход до Габрово, охраняван от българи, още дълго време османската власт щеше да е в земите ни. Защото ако Сюлейман паша беше минал през Троянския проход, охраняван от помаци, Руско-османската война нямаше да е с такъв развой. Именно за това в българия този човек трябва да се възприема като патриот,тъй като независимо от длъжноста си той показа, че е останал верен на религията си и не и изменил. Когато се говори за негов паметник, не трябва да се успорва решението. Отдруга страна неговата личност отваря множество вратички за размисъл, върху който човек може да си прави заключения и да разбере не само ислямската религия, но и същността на самата османската власт. Пожелавам ви да бъдете здрав и трезвомислещ човек.
Соломон Леви, по-известен като Сюлейман паша, НЕ Е БЪЛГАРИН, и НЕ Е ХРИСТИЯНИН!!!!
Той е виновникът 14,000 старозагорци да бъдат избити, изгорени и ограбени, покри с позор войската си, продаде в РОБСТВО още няколко хиляди пленници - всичките до един мирни жители (единият вагон е бил отцепен и ограбен в Одрин), и всичко това в края на XIX век, когато с робството уж официално не само в Европа, но и в света беше свършено!
Прочее, на него или на който и да е от войската му, покрита с позора на избиването и ограбването на мирен град (което ги приравнява до кърджалийска банда, този уж редовен аскер) не паметник, не камък, кабърче не трябва да има поставено на Шипка или в околността, докато имам възможност и сили и средства, аз ще бъда против това!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #17 on: November 10, 2008, 13:51 »
За спонсорите ви вярвам, не знам защо.
Вие сте чепат човек, но според мен имате, макар и малко трудносмилаемо за мен, чувство за добро и зло, което ми дава надеждата, че прав или крив, но сте честен човек.
Там ставаше дума не за пране на пари, а за проверка на източник на финансиране, и то вие го описвахте този случай...аз само се съгласих, че източниците на външно финансиране е редно да се проверяват, защото има ред причини за това.
Ако ще си говорим за извращаването на всяка добра идея, няма проблем през строителството на джамия или църква да бъдат "изпрани" мръсни пари: отчитат се за строителството 2-3 пъти повече спонсорски пари, отколкото в действителност се прави...толкова ли е сложно и толкова ли е неизвестно...
А е редно винаги да се мисли за последствията. Големите хора затова са големи - за да бъдат отговорни не само за делата си, но даже и за думите и мислите си.
Важи с двойна сила за духовните водачи!
Бъдете рахат, не знам доколко ми вярвате, но и на мен никой не ми плаща, напротив - сам си харча от времето и парите за исзледвания по огромни територии, колкото ми стигат силите.
"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски...Може би произведението му с най-голям и силен философски и общочовешки заряд...
Такива хора има сред всички, две мнения няма...
Дано.
ще се радвам, ако греша.
Според мен на първо място трябва да е човещината, а не само хората от Даре-Ес-Ислаам.
И това го знам не от "атеистическото" училище...
А спазвате ли го?
Не ми отговаряйте - отговорете по-добре на себе си...
Даже и ако не е от религията?
Според мен на първо място сте човек, но ако вие предпочитате тази ценностна система, аз нищо не мога да добавя...
никога не мога да бъда благодарен на Зло, само защото друго Зло: БКП-БСП го е родило и утвърдило.
За циганите нещата са аналогични. Всяко живо същество, всяко насекомо дори се грижи за рожбата си е даже саможертвенно я защитава. Циганите са единственните...хм... хора, които правят деца, за да печелят от тях, вкл. и да ги продават, режат им пръстите и ги осакатяват, за да им е по-лесно после в кражбите и в просията. И така е не само в България, но и в Полша, в Чехия, в Унгария, в Словакия, в Русия, в Молдова, в Румъния, в Украйна. Говоря само за страни, където съм бил и го знам със сигурност. Може не всички цигани да са такива, но паразитизмът име национален спорт и форма на препитания на огромната част от тях, така че, докато те не ми дадат основание за нещо друго, моето отношение към тях е следствие на отношението им към държавата и останалите хора.
Хората на Запад не са в час за много неща, съгласен.
Соломон Леви, по-известен като Сюлейман паша, НЕ Е БЪЛГАРИН, и НЕ Е ХРИСТИЯНИН!!!!
Той е виновникът 14,000 старозагорци да бъдат избити, изгорени и ограбени, покри с позор войската си, продаде в РОБСТВО още няколко хиляди пленници - всичките до един мирни жители (единият вагон е бил отцепен и ограбен в Одрин), и всичко това в края на XIX век, когато с робството уж официално не само в Европа, но и в света беше свършено!
Прочее, на него или на който и да е от войската му, покрита с позора на избиването и ограбването на мирен град (което ги приравнява до кърджалийска банда, този уж редовен аскер) не паметник, не камък, кабърче не трябва да има поставено на Шипка или в околността, докато имам възможност и сили и средства, аз ще бъда против това!

G-n Paskov, izkazvaneto vi za Romite napodobyava tova na nacistite koito veche cyal svyat gi anatemizira. Kato cheli iskate da ni ubedite v tova koeto naukata i vsichki religii ni preporychvat. İ amerikancite se izkazvaha podobno za negrite no s vremeto neshtata se promeniha; Tova e evolyuciya. Amerikancite si izbraha negar da gi upravlyava. S fashizirani razsyjdeniya na dali nyakoga romin ili druga etnicheska lichnost shte moje da stane prezident na BG. Romite ne sa tezi koito prisvoyavat evropeyskite fondove ili se gyrmyat po ulicite na golemite gradove. Obvinili ste cyala obshtost. V civilizovanite strani tova e prestaplenie i e nakazuemo.Predpolagam che ste stanali jertva na silno omrazni chuvstva koeto vi e otvelo dalech ot obektivnostta. Da byahte se postarali da izyasnite prichinite za loshoto socialno polojenie na tezi hora koito sa chast ot balgarskata naciya i to ot indo-evropeyskiya klon.
Shto se kasae za pametnik shte vi pomolya da posetite Chanakkale kadeto pochivat blizo 250 000 ''dushmanski'' voynika. Tuk vsyaka godina idvat avstraliyci, novozelandci, anglichani i drugi na oficialna vyzpomenatelna ceromoniya. Na golyam pametnik sa izpisani dumite na Atatürk ''Mayki, badete spokoyni za vashite sinove koito tuk sa v pokoy. Te tuk veche sa nashi skypi gosti''. Posetete i balgarskite voenni grobishta v Odrin. Ne naprazno Boj.Dimitrov se uchudvashe kak moje turcite s darjavni sredstva da ogradyat i tolkova dobre da gi opazyat. Umrazata ne e prisyshta za golemite narodi.
Az ne vyarvam che ste ubedeni v tova koeto ste pisali i se nadyavam che shte badete po-vnimatelen na podobni temi / Selam Aleykum

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #18 on: November 10, 2008, 14:20 »
G-n Paskov, izkazvaneto vi za Romite napodobyava tova na nacistite koito veche cyal svyat gi anatemizira. Kato cheli iskate da ni ubedite v tova koeto naukata i vsichki religii ni preporychvat. İ amerikancite se izkazvaha podobno za negrite no s vremeto neshtata se promeniha; Tova e evolyuciya. Amerikancite si izbraha negar da gi upravlyava. S fashizirani razsyjdeniya na dali nyakoga romin ili druga etnicheska lichnost shte moje da stane prezident na BG. Romite ne sa tezi koito prisvoyavat evropeyskite fondove ili se gyrmyat po ulicite na golemite gradove. Obvinili ste cyala obshtost. V civilizovanite strani tova e prestaplenie i e nakazuemo.Predpolagam che ste stanali jertva na silno omrazni chuvstva koeto vi e otvelo dalech ot obektivnostta. Da byahte se postarali da izyasnite prichinite za loshoto socialno polojenie na tezi hora koito sa chast ot balgarskata naciya i to ot indo-evropeyskiya klon.
Правилно сте забелязали, че в изказването си за циганите аз визирам цяла общност, а не отделни хора. Защото почти цялата тази общност не плаща ток, почти цялата тази общност виси на социалки и на майчински, почти цялата тази общност традиционно продава децата си и преживява от кражби и просии, както и от всевъзможни мошенничества, и огромната част от тази общност преди 2 години дефилираха на цели тълпи из София и крещяха не само необезспокоявани, но и охранявани от българските полицаи (!?!?!?) "Смърт на българите!!!!". Също общност, а не 1-2 отделно взети цигани, убиха професор Калоянов в Захарна фабрика като куче и не получиха даже един шамар за това, да не говорим за съд и присъда.
Въпросната общност, отново болшинството от тях, не плаща никакви данъци, и то от десетилетия, въпреки че е активен фактор по пазарите в търговията с контрабандни стоки.
Пак ви казвам - имам преки персонални наблюдения и впечатления от поведението и "моделът за оцеляване", а направо казано: паразитиране на тази общност не само в България, а в много страни. Прочее, темата е за Босна, и смятам да спра дотук.
Shto se kasae za pametnik shte vi pomolya da posetite Chanakkale kadeto pochivat blizo 250 000 ''dushmanski'' voynika. Tuk vsyaka godina idvat avstraliyci, novozelandci, anglichani i drugi na oficialna vyzpomenatelna ceromoniya. Na golyam pametnik sa izpisani dumite na Atatürk ''Mayki, badete spokoyni za vashite sinove koito tuk sa v pokoy. Te tuk veche sa nashi skypi gosti''. Posetete i balgarskite voenni grobishta v Odrin. Ne naprazno Boj.Dimitrov se uchudvashe kak moje turcite s darjavni sredstva da ogradyat i tolkova dobre da gi opazyat. Umrazata ne e prisyshta za golemite narodi.
Az ne vyarvam che ste ubedeni v tova koeto ste pisali i se nadyavam che shte badete po-vnimatelen na podobni temi / Selam Aleykum
Вие давате несъпоставими примери.
В цитираните от вас примери войска се е сражавала с войска, а не се е занимавала с грабеж, убийство и продажби като роби на мирно население!
Аз нямам нищо против да се направи мемориал на турска войска, която си е съхранила войнската чест и са се сражавали като войници с войници, съблюдавайки правилата на войната, както е например при Плевен. При Чанаккале нещата са същите, и мемориала има място и прави чест на Ататюрк.
Но за Шипка и Стара Загора - никога!
Соломон Леви покри този аскер с позор и го превърна в кърджалийска банда.
За такива и копче не давам да им се сложи за спомен.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #19 on: November 10, 2008, 15:38 »
Yavno dnes ne ste na akademichni frekansi. Vav vsichki voyni nay-mnogo stradat civilnite. Za vsyaka armiya i voyna moje da se kaje po neshto otricatelno. Vijdal sam snimki na Osmanski bejanci ot Rusko-Turskata voyna v koyato ocelelite obiknovenno deca sa s izryazani nosove, ushi i ustni. Za Balkanskata voyna pak podobni yavleniya.
A za loshoto polojenie na romite sa vinovni samo loshite upravnici koito lumpeniziraha naselenieto s godini nared za da prikriyat svoite sobstveni ugrizeniya. Da se nadyavame che evropeyskiyat klub shte napravi neobhodimoto za da nyama hora ''out and dawn''

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #20 on: November 10, 2008, 16:04 »
Yavno dnes ne ste na akademichni frekansi. Vav vsichki voyni nay-mnogo stradat civilnite. Za vsyaka armiya i voyna moje da se kaje po neshto otricatelno. Vijdal sam snimki na Osmanski bejanci ot Rusko-Turskata voyna v koyato ocelelite obiknovenno deca sa s izryazani nosove, ushi i ustni. Za Balkanskata voyna pak podobni yavleniya.
Възможно е.
Ако това е вярно, отношението ми към тези войски и техните пълководци ще е същото. Аз съм офицер от запаса и за мен тези неща не са без значение.

A za loshoto polojenie na romite sa vinovni samo loshite upravnici koito lumpeniziraha naselenieto s godini nared za da prikriyat svoite sobstveni ugrizeniya. Da se nadyavame che evropeyskiyat klub shte napravi neobhodimoto za da nyama hora ''out and dawn''
С подчертаното съм напълно съгласен. паразита живее като такъв само тогава, когато някой му е позволил да е такъв.
Ако се приложи триединната концепция, която съм излагал в други форуми, привилигерованите изчезват и гласът на циганите по избори престава да струва каса бира или 50 лв в брой. Съответно, освен всички права ще си спомнят и за задълженията си и ще забравят за привилегиите си.
Но това е политика, а тук не е прието да се говори за това.
Според мен, основателно.
Затова се опитвам да се сдържам.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #21 on: November 10, 2008, 21:20 »
Мисля, че военнопрестъпниците, какъвто е дискутирания професор по литература от Сорбоната, нямат право на паметници.  Ако някой толкова много иска да се увековечи делото на Соломон Леви, да му направят паметник в Албания например...

Само за сравнение ще посоча, че най-издирваният до скоро в света военнопрестъпник Радован Караджич е отговорен за убийствата на около 10500 цивилни, от които най-малко 1800 деца.  Действията и жестокостите на такива хора не могат да бъдат оправдани дори и по време на война, още по-малко пък заслужават паметници.

Що се касае до циганите, проблемът е доста сложен за дискутиране.  И в по-голямата си част е политически.  Държавата, ако искаше, може сравнително лесно да разреши нормално този проблем.  Явно не иска...         

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #22 on: November 10, 2008, 21:28 »
Д-р Пасков, с какво тогава Ви провокира тази тема, че започнахте такъв духовит спор?!

Или цялата тема е "дитирамб" на ДПС, че се влкючихте да изобличавате?!?

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #23 on: November 10, 2008, 21:55 »
Д-р Пасков, с какво тогава Ви провокира тази тема, че започнахте такъв духовит спор?!

В почти всяка дискусия тук, независимо от темата, спорът отива в една и съща посока.  Вие много точно казахте малко по-горе, че в нашия географски регион са страдали всички - и християни, и мюсюлмани... Всички... Но аз не искам това да е орисията ни и съдбата на поколенията след нас.  Това би било възможно, ако се уважаваме малко повече, а не вечно да се делим на "наши хора", "ваши хора", българи, турци, християни, мюсюлмани и т.н.     

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #24 on: November 11, 2008, 08:04 »

Аз винаги цитирам това, което ме е провокирало да пиша, а най-често маркирам и този фрагмент от текста, който ме е впечатлил най-силно.
Така че, върнете се назад и ще видите.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #25 on: November 12, 2008, 08:32 »
Относно циганите, като имам аз съм имал множество контакти с тези хора. 60-70% имам оптимистични възгледи. Циганите са суеверни хора и единственно религията (най-вече исляма) може да ги направи морални и отговорни хора. Атеизма с неговия хайдутлук и православието с неговия национализъм си казаха вече думата, както в България така и в бившата Югославия.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #26 on: November 12, 2008, 08:50 »
Във всяко стадо си има черни овце! Независимо от произход,религия,етническа принадлежност. За циганите и аз съм съгласна ,че са много привилигировани! Държавата не е виновна! И ние имаме много хора,които са неграмотни,но това не им пречи да ходят по нивите и да си изкарват прехраната с честен труд,а не като тях млади и здрави тръгнали от къща на къща да просят.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #27 on: November 12, 2008, 09:02 »
Относно циганите, като имам аз съм имал множество контакти с тези хора. 60-70% имам оптимистични възгледи. Циганите са суеверни хора и единственно религията (най-вече исляма) може да ги направи морални и отговорни хора. Атеизма с неговия хайдутлук и православието с неговия национализъм си казаха вече думата, както в България така и в бившата Югославия.
Вие постоянно хвърляте твърдения, които са офтопик и провокират офтопик.
Аз познавам много атеисти, спазващи общочовешките нерми за добро и зло много по-усърдно и добросъвестно от много християни и мюсюлмани, това едно. Без да съм атеист и да съм защитник на атеизма.
И второ: къде пък намерихте национализъм в Православието? Това си е ярък пример за пълно отсъствие не само на религиозна търпимост, но даже и на клевета върху цяло едно направление на религиите. Няма такива постулати в Православието!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #28 on: November 12, 2008, 09:45 »
Апостола на езичниците Павел проповядвал сред тях свобода в религията. Той не изисквал от езичниците да спазват закона на Мойсей, дори тази свобода я проповядвал и на иудео-християните, поради което си навлякал гнева на иудейската общност в Еросалим. След няколко века като и Вселенските събори отшумели, в оформилата се вече православна църква свободата на апостола продължавала да съществува и не само това но и се въвели доста елементи от бившите езически обичаи, с което отделянето на християнството от иудеизма е било окончателно, но с малки ислючения. Едно от тези изсключения е появата на църковната ерархия, която като такава се бори за енории, като ги национализира, по примера на затворената иудейска религия. На комунистическия атеизъм плодовете ги жънем днес. Не се съмнявам в това което сте написали. Всяко правило си има изключение.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #29 on: November 12, 2008, 10:51 »
Може би общочовешките норми за добро и зло са над всичко и съответно колкото повече от тях има в една религия, толкова по-добре за нея. Никоя религия не може да си позволи да каже убивай или кради, макар че доста от тях казват да се убие този или онзи не е грях. Естествено, това не го прави по-малко грях, но хората следвайки религията го правят, защото така е по-лесно. Много по-трудно е да се следват общочовешките норми за добро и зло и да се отказва на изкушението за изключение.