Български > Фото-галерия

Помаците от Ловешко

<< < (15/15)

karaveli:
LIPSVA DIADO ALIMAN OT GALATA ,OBLECHEN S POTURI I CHALMA .TOVA E MYJKATA NOSIYA PRI POMACITE OT STARO VREME....AZ SE NAVIH DA GO SNIMAM, RODNOTO SELO NA MAIKAMI SLAVSHTICA TETEVENSKO E BLIZO DO BG IZVOR I GALATA.POMACITE OSHTE OT DETSTVOTO MI SA MI BILI  INTERSNI....HUSEIN MEHMED SIMAI I HORAAS MYJKA NOSIYA AKO TI SE OTDADE....

pomag:
Каравели, оня ден случайно видях дядо Алиман рано сутринта към 7,00часа. Небеше облечен в носията, която искаш да го снимаме, ивнтересното беше, че се бе облякъл в чисти дрехи като че ли ще пътува. Към 12,30 часа също го видях със същите дрехи на същото място. Попитах го какво чака толкова време. Той ми каза, че ще ходи в Черни Вит на събора където има и надпяване с народни песни от региона и както е наречен събора от "ТИМОК ДО ЧЕРНИ ВИТ" Голяма душа има този човек, той си живее в неговия свят и се наслаждава на годините си както на него му харесва и така си и живее. Аз съм сигорин, че като малко дете не е спал през ноща за да стане рано и да не испусне автобуса за събора. Все обещавам да го снимам при първа възможнжст ще го направя.

Rasate:

--- Quote from: pomak BG on November 04, 2008, 18:27 ---Кукерството и нестинарството са тракийски обичаи. При нас почти не се практикуват, с някои малки исключения споменати от Снаке. Колкото до гайдата тя не е свързана с нас помаците, тя е при българите от Родопите, а в Смолянско и Девенско сред помаците особенно пополярна била байламата.

--- End quote ---

Гайдата е от 5 000 години на нашата територията и е свързана с траките- основно с бесите.Смята се,че е възприета от пеласгите,и е характерна за Овчарските краища-т.е. Родопите,където овцете са били основният поминък на населението.

Поздрави

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version