Български > Фото-галерия
Помаците от Ловешко
svilen.:
zdaravei ficinka razbirase 6te e 4udesno da snima6 ne6tata koit ima6 i gi ka4i6 tuk taka nqma da se zagubqt nikoga a i ima onlain muzei tuk .. a dokolkoto mi be spomenala imate i sabor septemvri mesec ta i tam moje da 6trakne6 hubavi snimki na va6te nosii ... i nqkoi stari zabelejitelnosti blagodarq ti predvaritelno i se radvam 4e si tuk sred nas v toq taka hubav poma6ki sait....
Сидхарта:
Темата е много интересна ,малко се знае за помаците в ловешко ,това което дава река въча е интересно . Интерес представляват за мен общите неща между тях и родопските помаци както и различията който съществуват между тези общности било като произход било като диалект било като различия в областа на културата - духовна и материална защото такива различия все пак съществуват надявам се че някой ще осветли тези въпроси.
pomak BG:
Те не ме преследват а си присвояват заслугите ми и ги използват за своя пропагандна цел. По този начин и ме злепоставят пред населението, като искат да ме искарат, че аз съм организирал този диск с политическа цел и то в полза на споменатата партия. Иначе нищо лошо за партията и за партиите в БГ стига да не пречат за мира и разбирателството между обикновенните хорица от народа.
pomak BG:
--- Quote from: ves.K on May 28, 2009, 15:02 ---Темата е много интересна ,малко се знае за помаците в ловешко ,това което дава река въча е интересно . Интерес представляват за мен общите неща между тях и родопските помаци както и различията който съществуват между тези общности било като произход било като диалект било като различия в областа на културата - духовна и материална защото такива различия все пак съществуват надявам се че някой ще осветли тези въпроси.
--- End quote ---
Между другото различията съществуват и в помашките общности в Родопите.Така например помаците от Бабек се различават от помаците от Златоград. Едните имат един манталите, другите имат друг. едните имат един диалект, другите друг и пр.
Общото на помаците от Тетевенско и помаците от Смоленско е в това че и двете общности свирят с байлама народните си песни. Общото на тетевенските помаци и Гоцеделчевските е че и едните и други са си боядисвали булките. Общото между тетевнските помаци и родобските в диалекта е че използват еднакви диалектни думи и те са доста. Като отвъде, сабна, суште(к), дърнеш - дръгнеш и пр. Без съмнение има и други които пък не се използват в Родопите. Има сходства в тетевенските и смолянските помаци и в обичаите, които през някаква част от годината трябвало да не се използват ножеци, игли, триони да се не работи и пр. Разлика има и в манталитета а и в религиозните вярвания. Ясно се забелязва, че в миналото и двете общности са били потомци на богомилите и павликяните.
EVROPOMAK:
Хюсеине, доколкото знаем ти си безпартиен и така би било по-добре! 8)
А, и отделно е добре, да се обясни на тези "присвоители", че не трябва да бъркат политиката - с религията , с художественото творчество и с помашката култура или която и да е друга култура, с цел политическа експлоатация! ::)
Иначе, те всички партии би трябвало да са хубави! :-X
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version