И преди знаех че Комунистическата пропаганда си вършеше отлично работата и хвирлияше прах в очите на хората за да не видят самата реалност и истина. Като прочетох вашите постинги,стигнах до извода че много хора не знаят истината и много за този така наречен "Визродителен Процес".
Ще се опитам да ви опиша как стояха нещата в моето село.
Няма да ви описвам самия процес на насилствено сменяне на имената,защото това е почти не възможно да се опише и няма да можете да ме разберете и влезете в положение.Само тези които са били преименувани насилствено знаят колко боли и как тежко го изживяхме и още носим раните.
И така след насилственото преименуване на имената нашето село състоящо се само. от Турци (с изключение на Милиционерите, Учителите,Фелшере и Агентите от Държавна сигурност които бяха Българи)всички питища за селата и населени с Турци месата бяха затворени с барикади и Милиционерски бараки като на границите, както Немците са го правели вив Втората световна война .
Тежко вьорижените Милиционери и понякога специални войски можеха и правеха каквото си искат.
За да ви по ясно ще ви дам и примери.Понякога чисто пияни стреляха само така за удоволствие по варели и бутилки и само за да всеят страх у хората
Те бяха като Бог те колеха те бесеха.
Като се стимни не можехме да минем границата и се приберем в селото,защото движението като се стимни беше забранено-имаше вечерен час.
Като минавахме през тези граници Милиционер ми поиска 5 лева просто така (тогавашна цяла надница)
Като попитах "защо,какво сим направил" отговора беше "Дай 10 лева и ако попиташ пак ще платиш 15 или 20,30 лева.Платих 10 лева и Милиционера ме пусна да мина.
Друг път са ме спирали и искат дай 20 лева защото говореше на Турски(тогава 20 лева бяха големи пари)ако се противопоставиш сумата се вдигаше или те пребиваха от бой.
В края на 1984 беше към края на месеца Декември.Седях в кричмата самичик на маса.От вртата влезе един Милиционер всички хора в Кръчмата млъкнаха никoй не можеше дума да продума.Да се говори на Турски беше забранено а на Български никoй не му стискаше.
Този Милиционер не беше злобен като много други Милиционери.Поздрави всички и се насочи към моята маса.Попита ме дали може да седне на моята маса и седна.Видях злобата у очите на доста съселяни които не ме познаваха добре.Гледаха ме сис злоба.После разбрах че са помислили че аз с Милиционере се познаваме и че аз сим един от мнoгoто Турци Доносчици и агенти.
Милиционера си порича бира и искаше да подхване разговор, а аз гледах какъв повод да намеря и да стана от масата?
Нямам цел да оскверня, агитирам или да лъжа някого казвам точно както си беше
Милиционера ми каза че е от Враца или Видинския край но за съжаление не помня точно
Ето буквално какво още ми каза той
"От управлението ни казаха че положението в Южна България е много критично.Има война. Турците искат да направят Турска държава .Има доста убити Милиционери и войници.Ще стреляте без предупреждение.
Аз като ги гледам тези наплашени хора ми става жално и не мога да разбера къде се води война и кой се бият.Няма такова нещо.
И аз искам съм при семейството и внуците си и да не съм тук и да всявам страх между вас добрите хорица,но където ме пратят там отивам.никога не съм виждал лошо от вашите Турци."Виждам че ти е нудобно да си на една маса с мен. Хаде аз да си вървя каза милиционера и си тригна
източник :
link