Амалия Ника
Свада почти като в „Ромео и Жулиета” почти не взе жертви. Причината е любовта на 26-годишния помак Исмаил Мехмедов с пет години по-младата от него българка Кристина Иванова от Карнобат. Майката на момчето го прокле заради упорството му да свърже живота си с иноверка, а баща му го изгони от родния дом в бургаското село Карагеоргиево.
„Искам да разкажа историята си, за да ми олекне, а и другите помаци, които затриват живота си, само защото традицията изисква да се женим помежду си, да се освободят от робството на предразсъдъците и да отстояват своето щастие”, казва Исмаил, но моли единствено да не се споменава името на селото, в което сега живее, за да не започне тормоз върху семейството му от някои крайни елементи. По думите му, независимо от това, че е скъсал със своите, може да се намерят хора и помаци, и от така наречените български патриотични партии, които да предприемат крути мерки срещу близките му.
„С Кристина се взехме по любов и няма сила, която да ни раздели”, категоричен е той. Двамата се запознали при едно негово идване по работа в Карнобат. Срещнали се на гарата- двамата пътували в един и същи автобус, но си разменили погледи, когато слизали от автобуса. Съдбата ги срещала отново на следващия ден пак на гарата. Тя пътувала за Бургас, където учила. „Случайността вече се превръщаше в закономерност, неволно и двамата се разсмяхме. Разменихме си няколко думи, разменихме си номерата на телефоните, след това започнахме да си пишем по Интернет. Разбра се, че не можем един без друг, макар да не сме имали никаква интимност. Смущавах се, че съм помак, не знаех как техните ще ме приемат, а и тя беше по-образована от мен, аз съм само с техникум”, споделя притесненията си помакът.
Опасенията му се оказали основателни. Родителите на Кристина не искали дори да чуят, че дъщеря им се е влюбила в иноверец. Истинската драма обаче настъпила, когато неговите родители научили, че синът им има взимане-даване с момиче не от тяхната черга.
„При нас и до ден днешен, независимо че сме в 21 век, по въпроса за женитбите изборът и думата има бащата. Когато казах в къщи, че имам момиче-българка, останаха като гръмнати. Братята ми налетяха на бой, баща ми изпочупи маса неща в хола от яд, а майка ми се захлупи на дивана и започна да плаче с глас. Насъбраха се комшии, настана голям цирк. От тогава досега мина година и половина, но като си представя ситуацията, ми е страшно и смешно. Изпокарахме се така, както циганите не се карат. Събрах набързо малко багаж и ги напуснах. След това майка ми ме кълнеше най-люто, проклинаше и Кристина”, спомня си Исмаил. Оттогава той живее със своята изгора. Живеят повече от скромно, защото Исмаил пести всеки лев за сватба през лятото и по-уютен дом за семейството си. Родителите на Кристина също се дистанцирали щом разбрали какъв зет им води. Забранили и на баба й да приюти двамата влюбени. Трудностите обаче ни ги плашат. Исмаил е убеден, че ще се справи сам в живота, без помощта на своите роднини. Дори се е амбицирал да успее до такава степен, че да ги накара да му завиждат. Отсега слага във влог всеки спечелен лев. Миналата година младият мъж е работил като берач на ягоди в Испания в продължени на 4 месеца. „Спяхме в бараки, нямахме постоянна течаща вода, въобще работа на черно, но нуждата учи човек на всичко. А и когато знаеш, че те чака любим и верен човек, трудностите се понасят по-лесно”, усмихва се Исмаил. След като минал сезонът работил още три месеца по строежите в Испания. В България се върнал наскоро, натрупал някой лев.
„Тук е станало много скъпо за времето през което ме нямаше. Имах желание с част от парите да запиша някакво висше в БСУ, но и за сватбата и за учене парите няма да стигнат. Май пак ще трябва да бера ягоди в Испания”, прави опити да се шегува мъжът. Двамата с Кристина отсега правят списъка с гости, в него фигурират само приятели и нито един роднина и от двете страни. И двамата са оптимисти за бъдещето, уверени са, че никой и нищо, дори верските различия, не биха могли да ги разделят. „Живеем в Европа все пак”, казва Исмаил и се усмихва.
http://soleno-morsko.com/index.php?go=news&art=310
| |