Author Topic: Документи относно помаците/Documents About Pomaks  (Read 137954 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rcn

• Senior member
Не знам, аз говоря това дето съм видял и ми е минало през главата и други части от тялото.
Уважавам желанието ви, макар и погрешно, да хомогенизирате населението на тази хубава държава, но то просто е смешно  и неефективно от гледна точка на българските интереси. Всички вие - конски доктори, етнографи, литератори и романтици като тебе, никога не сте почуствали истински унижението да ги наврат в миша дупка със всякакви идиотски теории и практики. Самата теза - вие сте като нас - води до контрапункта - има и други. И когато се вгледаме в тези другите, виждаме че на света има истински европейци, които те приемат такъв какъвто се самооопределяш, виждаме че на югоизток има една държава, която не е само кюрдски терор и фундаментализъм. И след това идва сравняването и преценката и нашите, понякога неприятни за вас мнения. Но първопричината и вашето "вие сте като нас".
Говоря обобщено "вас", така че ми спести оправдания с комунизма и "и аз не съм от тях". Аз на тази държава каквото е поискала от мен съм и дал. Ако Всевишния и прати испитание пак ще дам. Казах ти в една друга тема - всяко нещо с времето си, всичко ще си дойде на местото. Още едно две поколения и всичко така ще се омеша, че точно такива като тебе малко ще се замислят и ще си кажат "абе ние какво мислехме, уж така стана, ама не баш".

Offline Yovana

• Avarage member
Аз понеже съм романтична ще ти разкажа историята си,ако ми позволите разбира се и нека тя да послужи на вас като поучителна. Преди години,когато бях млада и зелена ненавиждах мюсолманите,били те помаци,турци или други,предците ми са се борили срещу турците и са изживявали тази война до края на дните си,а аз като солидарна дъщеря и представител на фамилията си не можех да не го правя. Така беше докъто не срещтнах едно момче-помак и не се влюбих безумно в него,сигурна бях,че Бог ми изпрати това изпитание,любовта ни беше страшна,обожавахме се,не можехме и минута един без друг,мечтаехме за семейство,деца,искахме никога да не се разделяме,но обстоятелствата ни разделиха,проблема не беше,че той е мюсолманин,а аз християнка,просто така се случи. След като се разделихме,страдахме един за друг,плакахме,търсехме се,но уви. За мен това беше голямата ми любов в живота,която винаги ще помня,а сега след години,осъзнавам,че това ми беше изпратено от Бога,за да разбера,че всички хора са еднакво важни под слънцето,че не трябва да мразиш някого,защото е с друга вяра,че не трябва да робуваш на миналото и трябва да приемаш човека такъв,какъвто е,да го зачиташ,уважаваш и обичаш,всичко друго е бошлав,годините минават и човек трови душата си с абсолютно ненужни неща,че трябва ако можеш да помагаш на тези около теб,а не обратното,защото в крайна сметка това е Бога-нашият,вашият,техният Бог-любовта,добротата и всичко хубаво по тази земя,когато в душата ти заблестят тези неща,значи си приел Бог в себе си,когато си отровен с умраза,дявола се храни със сърцето си и ликува. Извинявам се за дългото писание и за това,че тук не е мястото за него

Offline rcn

• Senior member
Ами защо се извиняваш. То и твоето си е най-автентичен документ. За мен такива документи са меродавни, а не разни авитохоли, ичиргу не знам си какви ... и да спра че ще се счупи клавиатурата ми, защото е по БДС и е свикнала на хубави бг думички използвани от Радичков, Йовков, Пелинко и Алеко, а не е настроена нито по прабългарски, тракийски, пелагски и прочее губиделникови стандарти.

Земя като една човешка длан...
и литератора може да продължи, че е по комунистическите поети.

А на който му е нужно повече или  му кипи кръвта южна, нека си рови в азиатските степи и прашасалите библиотеки. Но когато след години кръвта им прекипи, да не се учудват, че хобито на децата им е "търсене на историческите корени", а на децата от съседните страни  хобито ще им е да карат ски през уикенда на Боровец, Банско или Пампорово.

Offline Беглик

• Advanced member
Rcn, предполагам, че мене ме преименува на литератора, но аз съм само Беглик и нямам други претенции. Подигравателното ти отношение към "комунистическите поети" ми е трудно да го разбера, но се опитвам. Виждам, че по-горе даваш за пример една държава на югоизток, но тази държава не се ли канеше да съди и заплашваше със затвор единствения си нобелов лауреат по литература?
Цитирах само двама наши поети, единият от които е убит, заради антифашистка дейност, а другият се самоубива, защото не може да понесе разминаването на реалността с идеалите си. И двамата умират млади и мисля, че заслужават малко по-добро отношение. От друга страна се радвам, че харесваш Алеко (също трагично загинал) и затова ще си позволя за последен път да го цитирам, защото продължава да бъде изключително актуален, съдейки по последните събития:

Аз се убедих, че за бай Неделковича не е безизвестно какво се върши и в нашия забравен край. Когато той, като демократ, ни се хвалеше с победата над республиканците, чрез избиранието на Клевеленда за президент, и аз го питах на какво мнение е за последния, той с най-голяма откровеност ми каза, че "Клевеленд е дòбър чòвек, ама ни е државни муж, он е будала; очете да ви дáдем Клевеленда, па да узмем вашег Стáмбулова, па он да додже овде, па да увати за руке ове американи?..." Благодарим за комплимента... Аз почнах да изказвам своето възхищение от американската свобода, равноправие, от държавното им устройство, от общинското им самоуправление, от всичко туй, което ме е възхищавало при четението книжки за Америка; но бай Неделкович ме обля със студена водица, като захвана пък той да ми разправя, че "овде е таква велика корупциjа, що jе нигде нема; у вас, у Европи, лjуди су императори, овде е злато император; коj има наj-више злата, он има наj-више силе. Парица е царица, како кажу у нас". Тази е най-благодарната тема за американците, както за устното, така и за печатното слово. "Вéлика корупциjа" - повтаряше бай Неделкович, като ни сочеше на раните, които раздира в обществения организъм на Съединените щати жаждата за злато.

Разправи ни той за подкупността на администрацията, на общинските власти. За грамадните злоупотребления с предприятията и обществените постройки. "С злато можеш купити и самог президента." В течение на тези разкази, които ме смутиха и ме накараха да се замисля, докторът ме гледаше под очилата си с една язвителна мефистофелска усмивка, като че искаше да ми каже: "Е, как си? Чуваш ли? Видя ли, че и в Америка е същото..." Ох, хич не ми сгряваше сърцето туй "и в Америка е същото"!...

ramize

• Guest
thanks a lot for dokuments...
es ga ye viduh beşe minıçka,se na rasla...!

Offline тамбараци

• Member
  • **
  • наблюдател
гробища се разрушаваха  навсякаде по бай тошово време ама се разрушават и сега не само турски или помашки как и да е в моя район няма помаци. старите варненски гробища скоро ще ги бутнат и ще строят мол нищо че там са заровени доста извесни хора,(Капитан петко войвода).Шуменските вече гиняма отдавна там има magazin BILA, Турските и еврейските още стоят защото неса решили да строят нещо. по делиормана старите надгробни плочи било то турски или български се продават за строителен материал защото са от бял камък и богаташите си строят огради.
Просто вашия район е по изостанал затова,НЕЕ ДОШЛА ОЩЕ ПРИ ВАС ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА.неса дошли оше англичаните даси копуват къщи от вас, един като дойде и на другата година стават 20-30 и за нула бройки ще бъдете 50/50 англичани/помаци.Ииии......ставаше въпрос за комунистите те избиха толкова много хора без съд и присъда и толкова хора лежаха по лагерите.като граждани на българия и вий сте попднали подножа, няма как.и мойте дядовци са били по лагери и натях съм и чупили надгробните плочи баща ми донесе костите на дядоми в един найлонов  чувал  плати на двама цигани да ги изровят ,защото на другия ден багера минава.Задайте си въпроса ако вашия район беше  попаднал в територията на Гърция а не на България къде щяхте да сте сега.

Offline Snake

• Forum fan
Beglik,sigorno za tova Boqn Dobrev e :" namrazil" Amerikata ta se e preselil i jivee tam nelegalno.Za6toto e mnogo "losho".korupciq,policiq, abe neka ti kaje Dobrev zashto nese pribira v Bg,shtom v Amerika e tolkova losho.

Offline Dobrev

• Forum fan
Beglik,sigorno za tova Boqn Dobrev e :" namrazil" Amerikata ta se e preselil i jivee tam nelegalno.Za6toto e mnogo "losho".korupciq,policiq, abe neka ti kaje Dobrev zashto nese pribira v Bg,shtom v Amerika e tolkova losho.

Хе хе, съгласен!
Америката си ми действа много добре :)
В България с 2 висши образования и работа по специалността едва свързваш двата края. Дори и да правиш добри пари, като излезеш на улицата и видиш как пенсионерите си броят стотинките за кофичка мляко и направо сърцето ти се къса.
А тук - работиш ли, можеш да си позволиш каквото ти душа сака. Къщи, апартаменти, коли ...
За корупцията хич не ми дреме. Аз нали си живея добре... Политиците да си се корумпират колкото искат.
Истината е в спасението от мизерията. Другото е бошлаф.
Каня ви всички да ми дойдете на гости в Маями да видите колко е "гадно" тук ;)

Пламен Пасков

• Guest
Dokumentite koito si publikuval naistina gi ima realno.
No tezi dokumenti legitimirat negativnite stereotipi na balgarskite vazrojdenci.
Neofit Bozveli,Neofit Rilski,Paisii Hilendarski,Georgi Rakovski, Prezviter Kozma, Sofronii Vra4anski i t.n. sa osnovopolojnicite na ideqta za balgarska naciq.

Tazi ideia e ostarqla ne samo zaradi fakta 4e sadarja negativni stereotipi sreshtu pomacite tam.
No i zaradi fakta 4e materializiraneto na vsqka edna ideia za nacionalna darjava vodi sas sebe si
jertvi, krav i voini.
Ideite za nacionalni darjavi v kraia na 19 vek sa bili postroeni na osnovata -Religiq, Rod,Krav i zemq.Tova e primitivna cennost koqto vsi4ki mejdunarodni dogovori gi othvarlqt ve4e za shtastie.
Fakt e asimilaciata sreshtu nas.No e i fakt 4e sme namerili nishi imenno v Bulgaria i sasednite i' strani i sme razvili kultura na ocelqvane i sme se integrirali na nqkakvo nivo.
Vashte postingi ne sadarjat nishto konstruktivno za badesheto ni;
Sega sme v Evropeiskiqt sauz i e qsno 4e evropeicite ni priemat takiva kavito sme - Pomaci.
Dori i kato etnos.
Imenno tova  e razkovni4eto na problema - travmati4nata ni identi4nost , koqto vie repleyvate bezpir .
A tova ne e obshtuvane 4rez sapri4astnost, a e obshtuvane 4rez osashtestvqvane na kontrol;
Kolkoto i hitro da go pravite - maglata se razseiva leka poleka.
Метка, Боян Добрев предлага, и темата е озаглавена "Документи относно помаците". Толкова ли е трудно да се придържаме към темата, и ако имаш и ти документи, доказващи твоята теза, да ги постнеш тук, и читателите да решат - кое е вярно, а кое - не?
Продължавам да твърдя, че религиозното рвение и политическата обида ви кара да проповядвате скрито и явно българомразие, самоотродяване по силата на събития, основата на които са положили не българите, а политиката на османската империя през 16-17 век. А вие се хващате за епизодите от 20 век, понеже са ви по-свежи - на вас и на родителите и дядовците ви, и на тази база мантрувате:

"помаците са всичко друго, само не и българи! За нищо на света! И никакви документи нямат значение! А тези документи, които "доказват", че помаците са не-българи, българите ги изпочупиха и откраднаха!"

Ами не става така!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ama ima veroqtnost da e i po star.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Мустафа, ето ти по-голяма снимка на плочата: http://img410.imageshack.us/img410/1605/madan.png

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Не знам кой и с каква цел е редактирал мнението ми по-горе, но държа в името на истината то да бъде възстановено в предишния му вид.

Ama ima veroqtnost da e i po star.

Думите по-горе не са мои, а и няма подпис на модератор. Това е много странно явление във форума ни.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
На всякакви простотии съм бил свидетел, обаче да се доказва, че помаците са насилствено ислямизирани българи посредством религиозната система на шумерите е върха! Моля модераторите да не трият тоя линк, щото е голям смях! От доста време не се бях смял по подобен начин :)

Offline kasmet70

• Advanced member
Май пак ни хвана грипа наречен"Саръев" ;D ;D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница

Мустафа, ето ти по-голяма снимка на плочата: http://img410.imageshack.us/img410/1605/madan.png

Моля bogutevolu да разчете надписа върху камъка !