Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 873019 times)

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #300 on: February 21, 2009, 23:05 »

1. Доброволна ислямизация на богомили в Босна, павликяни в техните поселища.

2. Насилственна административна ислямизация: втората половина на XVI век

3. Доброзорна до доброволна ислямизация: XVI-XVII век по икономически съображения, които бяха изложени в данъчната система на империята

4. Прекратяване на приема на правоверни от раята след втората половина на XVII век, пак административно, от султана, защото данъчните постъпления намаляват чувствително.

Надявам се да сте ме разбрали.

Не, не сме те разбрали!

Пасков, по начина, както си изредил по-горе видовете ислямизация, стигаме до извода, че единствената ислямизация в териториите на днешна България е насилствената. Това е така, защото доброзорната или доброволна по икономически причини си е пак един вид насилствена ислямизация, префразирана с други думи.

Извинявай, но и по трите точки, с изключение на първата, няма човек, който да е запознат с Исляма и да не възрази. Ислямът не се приема по принуда /"Няма принуждение в религията"/. Това е основен принцип в исляма, затова от чиста тоелогична гледна точка е невъзможно да съществува насилствено налагане на тази религия.

А четвъртата точка пък е нещо изключително! Кой мюсюлмански водач /емир, халиф или султан/ би имал смелостта да разпореди "прекратяване на приема на правоверни". Най-важната /дори бих казал единствената/ мисия на Халифата /вкл. Османския/ е да разпространява Истината, т.е. Исляма. Намаляването на данъчните постъпления е най-малката причина, която би довела до налагането на подобна глупава заповед от страна на ислямския водач. Впрочем нищо, дори ножът опрян на гръкляна, не би го отказало от тази мисия. Разбира се, говоря за единствения правилен начин за разпространение на исляма - доброволния. 

Когато, говорим за ислямизацията през Средните векове, е нужно да погледнем и малко в страни от Балканския полуостров. Защото тогава Ислямът се е разпространявал със скоростта на светлината. Само в рамките на три или четири столетия след смъртта на Последния Пророк вече половината свят е бил попаднал в лоното на Исляма. За каква насилствена ислямизация става дума така и не мога да разбера ?!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #301 on: February 22, 2009, 00:08 »
Не, не сме те разбрали!

Пасков, по начина, както си изредил по-горе видовете ислямизация, стигаме до извода, че единствената ислямизация в териториите на днешна България е насилствената. Това е така, защото доброзорната или доброволна по икономически причини си е пак един вид насилствена ислямизация, префразирана с други думи.
Не четете внимателно или нарочно пропускате.

Извинявай, но и по трите точки, с изключение на първата, няма човек, който да е запознат с Исляма и да не възрази. Ислямът не се приема по принуда /"Няма принуждение в религията"/. Това е основен принцип в исляма, затова от чиста тоелогична гледна точка е невъзможно да съществува насилствено налагане на тази религия.
Възможно е, и още как!
Принципите на религиите са едно, прилагането им от последователите им: съвсем друго! Това важи и за исляма, и за християнството!
И двете уж мирни, пък последователите им налагат религиите с огън и меч.
Отворете Корана, особенно в раздела за хиджра, и вижте как самият Пророк, който е бил принуден да се защитава от другите араби, които първоначално не само не са искали да го приемат, но даже са искали да го убият (!!!). Как с оръжие в ръка в началото се е защитавал, а после, пак с оръжие в ръка (малко странен подход за ненасилственно налагане на религия) е наложил властта на религията над арабите. А неговите последователи само за век заемат това, което в учебниците наричат арабски халифат. Арабски, ама толкова много не-арабски народи е имало там, чет нямат!
И всички те според вас доброволно са приели исляма?

А четвъртата точка пък е нещо изключително! Кой мюсюлмански водач /емир, халиф или султан/ би имал смелостта да разпореди "прекратяване на приема на правоверни". Най-важната /дори бих казал единствената/ мисия на Халифата /вкл. Османския/ е да разпространява Истината, т.е. Исляма. Намаляването на данъчните постъпления е най-малката причина, която би довела до налагането на подобна глупава заповед от страна на ислямския водач. Впрочем нищо, дори ножът опрян на гръкляна, не би го отказало от тази мисия. Разбира се, говоря за единствения правилен начин за разпространение на исляма - доброволния. 
Вие пак изхождате от позицията "как трябва да е", а не как са го практикували в действителност. Бях писал и преди, за освобождаване от илюзиите: истината има свойството да е сурова и нелицеприятна:
Султаните били ли са мюсюлмани?
Че те ако не са, кой е!
Убийството грях ли е, според исляма?
Възпроизвеждам по памет:"Ако убиеш един човек, все едно, че си убил целия свят!"
Султаните практикували ли са убийствата на братята си?
Че това е било традиция за тях! Един от тях е убил 19 свои братя!
Братята им били ли са правоверни?
Били са, че как иначе?
Какъв е бил грехът на братята им?
Само това, че са им били братя!

А на вас не ви се вярва, че по икономически съображения султанът ще каже "Бактън от правоверни, които плащат по-малко данъци!"
Той братята си не жали, а вие смятате, че за другите правоверни му е пукало.

Когато, говорим за ислямизацията през Средните векове, е нужно да погледнем и малко в страни от Балканския полуостров. Защото тогава Ислямът се е разпространявал със скоростта на светлината.
Тази скорост на светлината обаче се е поспряла през 717 година при Константинопол, където 200,000 арабска войска и 2300 кораби една година са обсаждали Константинопол и са искали да проникнат в Европа. Някой ги е спрял, и то сериозно и за дълго. Предполагам, досещате се кой и как.
И спирането на тази светлина е било за 7-8 века.

Само в рамките на три или четири столетия след смъртта на Последния Пророк вече половината свят е бил попаднал в лоното на Исляма. За каква насилствена ислямизация става дума така и не мога да разбера ?!
За такава, каквато е била!
Вие наистина ли смятате, че ислямът навсякъде се е разпространявал единственно и само доброволно?
Особенно първите векове и даже десетилетия след Пророка? Тези битки и сражения в името на споровете за модни тенденции ли са били, или ей така - спорт да става?
Това е точно толкова вярно, колкото, че християнството е налагано само с мир и увещаване.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #302 on: February 22, 2009, 09:07 »
Как с оръжие в ръка в началото се е защитавал, а после, пак с оръжие в ръка (малко странен подход за ненасилственно налагане на религия) е наложил властта на религията над арабите. А неговите последователи само за век заемат това, което в учебниците наричат арабски халифат. Арабски, ама толкова много не-арабски народи е имало там, чет нямат!
И всички те според вас доброволно са приели исляма?

Мисля, че бъркаш основни понятия. Налагане на власт не е равносилно на налагане на религия. И ако днес, в условията на демокрация, властта се сменя с избори, то по онова време единственият възможен начин за промяна на статуквото в управлението е бил мечът. Да, Арабският халифат е разширил неимоверно бързо своите територии, което обаче съвсем не означава, че племената и народите в завладените земи са били заставяни с меч да приемат новата вяра. Такъв филм няма.

Все пак кое е накарало толкова много хора да се обединят под новата религия за толкова кратко време? Мисля, че факторите са няколко, добре систематизирани в началните глави на книгата на Нексхат Ибрахими - религиозни, морални, културни и интелектуални, политически и икономически, социални. 

http://www.geocities.com/yusuf.ismailov/islm.html

Вие наистина ли смятате, че ислямът навсякъде се е разпространявал единственно и само доброволно?

Да. Едно от значенията на самата дума "ислям" е мир. По своята същност Ислямът представлява Последното Божие напомняне, а едно Напомняне се приема само с осмисляне. Принудителното му налагане губи смисъл. 

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #303 on: February 22, 2009, 13:25 »
Мисля, че бъркаш основни понятия. Налагане на власт не е равносилно на налагане на религия. И ако днес, в условията на демокрация, властта се сменя с избори, то по онова време единственият възможен начин за промяна на статуквото в управлението е бил мечът. Да, Арабският халифат е разширил неимоверно бързо своите територии, което обаче съвсем не означава, че племената и народите в завладените земи са били заставяни с меч да приемат новата вяра. Такъв филм няма.
А с какво? С писалка? С блага дума?
И как така завладяването на различните народи (с различни местни религии) с меч в ръка е довело до "доброволното" според вас приемане на исляма до всичките кътчета на халифата? Къде и кога според вас е била границата между меченосното завладяване и доброволната смяна на религията, която по своята всеобхватност надхвърля даже и тоталтарните режими от близкото минало?

Все пак кое е накарало толкова много хора да се обединят под новата религия за толкова кратко време?
И аз това питам!
И виждам само меча!
Мисля, че факторите са няколко, добре систематизирани в началните глави на книгата на Нексхат Ибрахими - религиозни, морални, културни и интелектуални, политически и икономически, социални. 
Хубаво, изложете ги тези аргументи. По възможност, не като умозаключения и позовавания на Корана (защото новозавладените едва ли са имали времето да го прочетат, осмислят и приемат, докато са ги завладявали), а като записки и хроники на съвременници.
Любопитен факт: защо Сицилия, която е била завладяна от арабите, не е останала ислямска? Защо Испания, която почти 8 века е била под властта на сарацините, също не е останала с исляма? И това не са единственните примери...

http://www.geocities.com/yusuf.ismailov/islm.html

Да. Едно от значенията на самата дума "ислям" е мир. По своята същност Ислямът представлява Последното Божие напомняне, а едно Напомняне се приема само с осмисляне. Принудителното му налагане губи смисъл. 
Съгласен!
Но вие пак говорите за това: как е написано и как трябва, а не как се практикува и как се е правило!
дадох ви примера с правоверните султани. Мога да дам и още много, но не искам да бъда криво разбран и да нагнетяваме обстановката в сайта. Ако имате желания или съмнения в достоверността на тези ми твърдения, ще ви пратя материали са ЛС, а изводите вие си ги правете сам.
Това не значи, че исляма е лош, или по-лош от християнството.
Последователите на двете религии са в голамата си част в огромен грях с основните положения на ученията си - това е проблем и на двете религии.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #304 on: February 22, 2009, 14:54 »
И как така завладяването на различните народи (с различни местни религии) с меч в ръка е довело до "доброволното" според вас приемане на исляма до всичките кътчета на халифата?
И виждам само меча! Хубаво, изложете ги тези аргументи. По възможност, не като умозаключения и позовавания на Корана (защото новозавладените едва ли са имали времето да го прочетат, осмислят и пр
Съгласен!
Но вие пак говорите за това: как е написано и как трябва, а не как се практикува и как се е правило!

Пасков, за сетен пат се убеждавам , 4е ти не може6, да види6, ни6то друго. Ти вижда6 само ме4ове.Казова6 Халифат и О6те малко  6е ре4е6 , 4е и турците са приели ислама от арабите сос ме4.Запомни, не е имало насилствено исламизиране. Даже и при едини4ните слу4аи на исламизиране ,единиците са миновали през кадиата и имама ,за да се потварди доброволноста.Имам 4увството ,4е ти 4ете6 само себе си и разбира6 само себе си. Бива ли така , бре.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #305 on: February 22, 2009, 15:09 »
Пасков, за сетен пат се убеждавам , 4е ти не може6, да види6, ни6то друго. Ти вижда6 само ме4ове.Казова6 Халифат и О6те малко  6е ре4е6 , 4е и турците са приели ислама от арабите сос ме4.Запомни, не е имало насилствено исламизиране. Даже и при едини4ните слу4аи на исламизиране ,единиците са миновали през кадиата и имама ,за да се потварди доброволноста.Имам 4увството ,4е ти 4ете6 само себе си и разбира6 само себе си. Бива ли така , бре.
Конкретика, Шабан, дайте конкретика!
Аз моята я имам, отваряте профила ми, и ще ги намерите по ключови думи.
Имам и още много, но не искам да нагнетявам атмосферата във форума, защото важна е фактологията, а не емоциите.
Искам просто честно да си погледнем на историята на народа, на религиите, да си признаем кривините в делата, пък после вече е по-лесно...

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #306 on: February 22, 2009, 15:19 »
Конкретика, Шабан, дайте конкретика!
Аз моята я имам, отваряте профила ми, и ще ги намерите по ключови думи.
Имам и още много, но не искам да нагнетявам атмосферата във форума, защото важна е фактологията, а не емоциите.
Искам просто честно да си погледнем на историята на народа, на религиите, да си признаем кривините в делата, пък после вече е по-лесно...
Твоята конкретика е конкретизирана в тесноконкретни източници  създадени от шовинистични автори които са на светлинни години от науката. Пасков ,ти в интернет няма как да срещнеш стойностен материал ,защото там се публикуват пародийни съчинения. Виж ,Пасков, ако искаш да научиш нещо свястно , то отдели един ден в пазаруване на литература написана от признати български автори и капацитети напр. А. Желязкова. Моля те ,престани да го четеш този Божи дарррррррр ,който е историк благодарение на физически езически интервенции към ръководното тяло на партията майка.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #307 on: February 22, 2009, 15:27 »
Абе хора,спрете малко! Пасков,наскоро ще има тема субфорум дето спокойно ще спорите,моля ви имайте малко уважение,само натоварвате сървъра с Инфото,има и други теми освен тази.С уважение Назми!

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #308 on: February 22, 2009, 15:43 »
Абе хора,спрете малко! Пасков,наскоро ще има тема субфорум дето спокойно ще спорите,моля ви имайте малко уважение,само натоварвате сървъра с Инфото,има и други теми освен тази.С уважение Назми!
Назми , ако може, нека  тоя субфорум да го именуваш " Алтернативата на Пасков" и нека там той да изложи прословутите си исторически материали ,които нарочно не публикува, щото като ги публикува форума ще се нажежи ,даже може и да се обезмисли.Казвам го това , щото той в такъв формат и дължина постовете си ,че  не дава възможност за контра отговор

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #309 on: February 22, 2009, 17:04 »
И как така завладяването на различните народи (с различни местни религии) с меч в ръка е довело до "доброволното" според вас приемане на исляма до всичките кътчета на халифата? Къде и кога според вас е била границата между меченосното завладяване и доброволната смяна на религията, която по своята всеобхватност надхвърля даже и тоталтарните режими от близкото минало?

Ок. Нека да говорим с документи. Да започнем с първата конституция в света - Мединската, датираща от Преселението на Пророка /622г/. В този документ, полагащ началото на Ислямската държава, са заложени либерализма, защита правата на човека и съвместното съжителство без значение на раса, етнос и религия. Това се случва цели 11 века преди Френската революция.

http://www.constitution.org/cons/medina/con_medina.htm

2. През 628 год. Пророка Мохаммед дарява Хартата за неприкосновеност на монасите от Манастира Св.Катерина в планината Синай. Тази харта се състои от няколко клаузи , покриващи всичките аспекти на човешките права, включително такива точки, като закрила на Християните, свобода на вероизповедание, права за избор на собствени съдии, право на собственост, освобождаване от военна служба, и право на защита при война.

Ето и съдържанието на този документ /превод от английски/ :

"Това е писмено известие от Мохаммед Ибн Абдуллах, представляващо споразумение с Християните -те винаги ще бъдат част от нас.

Наистина, аз, моите сподвижници, помощници и последователи ще ги защитаваме, защото
Християните са наши съграждани, и се кълна в Аллах, аз ще се противопоставям на всяко нещо, което би ги наранило.

Никакво насилие /принуждаване/ не трябва да има към тях.

Техните съдии да не се остраняват от работните им места, а монасите -от манастирите.

Никой да не разрушава техните Божи храмове, нито да посяга на тях, или пък да присвоява вещ от тях и от църквата в полза на мюсюлманите.

Ако някой престъпи тези забрани, се счита, че е нарушил закона на Аллах, и не се е подчинил на Неговия Пратеник. Наистина, християните са мои съюзници и аз ще воювам с личната си войска срещу всеки, който ги нарани.

Никой няма право да ги принуждава да пътуват или да ги задължава да воюват.
Мюсюлманите ще воюват за тях.

Ако мюсюлманин поиска да се ожени за Християнка, това може да стане единствено с нейно одобрение. Съпругът й не може да й забранява да посещава църквата.

Техните религиозни храмове трябва да се почитат. Да не им се пречи да ги ремонтират и да не се посяга на техните гробове.

Никой от моя народ /мюсюлманската Умма/ не може да нарушава това споразумение, което е валидно до Последния час /края на света/.
"

http://www.cyberistan.org/islamic/charter1.html

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #310 on: February 22, 2009, 17:23 »
Пасков, за да не натоварваме излишно сървъра, ще те помоля да представиш само два документа :

1. Документ от Османски архив /фетва, извадка от дан.регистър,указ на султана/, в който изрично да е упоменато /наредено/ насилственото ислямизиране в Родопите. Хрониките на измисления поп Алигорко и на колегата му Методи Драгинов няма да ми свърши работа.

2. Документ от същия архив, в който да е упоменато /заповядано от Султана/ "да не се допуска повече прием на правоверни от средите на раята, поради драстично намаляване приходите в държавната хазна."

Докато не представиш тези документи, твоята теза за "насилствената ислямизация и нейния край" ще имат стойност на клевета по отношение на универсалното и общочовешко послание, носител на което е Ислямската религия.

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #311 on: February 22, 2009, 18:54 »
Тази тема трябва да бъде девиза на този сайт!Помаците са доказали себе си мирен народ.Единственото тяхно желание е да се признаят като един народ със Помашка идентификация!Нищо друго! От това ще спечелим всички!Всичките народи на Балканите!
Интересен подход демонстрираш. Поздрави всички, извади цял арсенал от мили думи, изобщо показа умението на дипломата на добро ниво. След това написа ей това горе, дето съм ти го постнал за цитат. Ще ме извиняваш, но да пропагандираш на територията на суверенна държава нищо друго освен криза в идентичността си е сериозно. Нали знаеш, че България остана единствената страна на балканите, която се класифицира от ЕС с такава криза. Помашка идентификация! Ще спечелим всички! Я обясни тук какви аватари си слагаш в един друг форум, където те класифицират като "подпийнал имам". Значи е верно! Хора като теб наистина са прокарали доста надълбоко в умът помаците / изобщо в целите Родопи/с идеята да се призанват за отделен народ. Тео, Тео мога да ти посоча една камара военни конфликти от най-новата ни история с тия твои проповеди за "идентификации" в пределите на една държава. Не бързай да ми отговаряш, защото имам отговор и за него отговор. Аз съм капънец, капънец е баща ми, такъв е и дядо ми. Никой обаче не иска признание на Капънския народ, от който щели да спечелят Балканите, защото първо сме българи и се чувстваме уютно с това определение. Уют, същия, който ти явно не изпитваш.

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #312 on: February 22, 2009, 19:19 »
Пасков, за да не натоварваме излишно сървъра, ще те помоля да представиш само два документа :

1. Документ от Османски архив /фетва, извадка от дан.регистър,указ на султана/, в който изрично да е упоменато /наредено/ насилственото ислямизиране в Родопите. Хрониките на измисления поп Алигорко и на колегата му Методи Драгинов няма да ми свърши работа.

2. Документ от същия архив, в който да е упоменато /заповядано от Султана/ "да не се допуска повече прием на правоверни от средите на раята, поради драстично намаляване приходите в държавната хазна."

Докато не представиш тези документи, твоята теза за "насилствената ислямизация и нейния край" ще имат стойност на клевета по отношение на универсалното и общочовешко послание, носител на което е Ислямската религия.
Значи ще се ходи все до османския архив за достоверност. Хм. То това доста интересно. По същата логика мога да искам да дадеш документи за обратното. Искаш от палача касова бележка за посякана глава. Що да питаме палача. Дай да питаме някой от публиката. Какво ще кажеш за Матео Зане, Джон Бърбъри, Пол Рико и Луй де Е?... Я намери какво пишат тези хора, те не са нито от едните нито от другите.
За загрявка само да споменем Евлия Челеби какво е написал:
"Когато излязат от джамията, ако в този ден някой неверник излезе от портата си , веднага го убиват. Впрочем в наше време, без да му дадат време, обрязват го и го правят мюсюлманин. Това е едно голямо зрелище."
За десерт и Герлах да споменем През януари 1574 доведоха 8 000 българчета. Те са по-лоши от самите турци, защото са една необуздана сган, която причинява всякакви мъчения на християни и евреи. Децата са откарвани в Цариград и там ги учат на турски език и религия."
Всъщност варварският акт девширме е основният фактор за настъпването на исляма на Балканите. Всъщност западните историографи описват такива картини, че сцени на насилие е най-мекия епитет, с който мога да си послужа. А за твоята масова доброволна ислямизация е просто подигравка да се дискутира.

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #313 on: February 22, 2009, 19:41 »

Взимай!Заради тънкия ти намек какви трябва да са помаците:

турският историк М. Т. Гьокбилгин (1977г.), „беше нужно много време, докато християнските народи бъдат принудени насилствено да приемат исляма или да се чака доброволно да направят това. В същото време беше невъзможно турци от Анадола да бъдат докарани и заселени по тези места, а положението изискваше в новозавоюваните християнски територии да бъде обезпечен редът, а н да се намери начин за заздравяване на завоюваните позиции и за осигуряване на един постоянен доход за хазната. . . Османският елемент на Балканския полуостров се създава и утвърждава, от една страна, чрез тази робска институция (еничарството), а от друга — чрез насилствената смяна на религията (на християнските народи)
 В стремежа си да запазят мъжкото поколение християните прибягват до невероятни за онова време средства. Така например в някои райони те започват да обрязват момчетата. В отделни случаи подменят и имената им, като по този начин слагат началото на една особена категория християни, говорещи своя език, но с мюсюлмански имена."

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #314 on: February 22, 2009, 19:42 »

Да нахраня туркофилството ти с още:

Султански указ (ферман) от 1536 г.,съхраняван в националната библиотека в Кайро:
„Настоящият височайши ферман бе написан, защото от стари времена е издаден закон и установена традиция да се събират момчетата (християнски) за еничарския корпус, поради което заповядвам да бъдат събрани от санджаците Авлоние, Албасан и Охри. За целта изпращам командира на еничарския корпус в принадлежащия към високия ми двор вилает Румили Мустафа, да продължи щастието му, и като издавам настоящата си височайша заповед, нареждам, като пристигне в споменатите санджаци и кадълъци, да вземете мерки и от всяко село и махала на кадълъка колкото и гяурски (християнски) момчета да има в тях, да ги съберете дори с бащите им, без да пропускате нито едно от тях, да ги докарате при себе си и лично да ги огледате. Ако някои гяури имат много момчета, при вас да остане едно от тях на възраст между 15 и 20 години и то да бъде най-годното. Добре да ги пазите и да вземете от тези, които имат по-малко момчета, и не допускайте бащите да ви досаждат или пък да подменят някое от тях. На всяко от момчетата записвайте собственото име, името на бащата, селото и името на сипахи, а също така характерните му черти и белези по списък така, че ако се случи някое (момче) да се укрие, да може да бъде установено, заловено и върнато обратно.
        По време на събирането гяурите (християните), проявявайки хитрост, докарвали отвън (от други места) момчета и ги смесвали (със своите). Приложете всички извънредни мерки, но не допускайте да се смесват децата, а да вземете момчета само от местната рая (християнско население) и за да бъдат избегнати всякакви хитрости, заповядвам, когато ги изпращате» до техните аги, по пътя да бъдат най-строго опазени така, че никой от тях да няма възможност да се укрие или избяга. Когато записвате момчетата, изгответе два регистъра. Единият да вземе със себе си той (Мустафа), а когато изпратите момчетата, човекът, който ги води, да ги предаде на агите им срещу другия регистър, след което двата да бъдат сравнени. Това ще отнеме всякаква възможност за подмяна или друга измама, а на човека изрично заповядайте, докато ги води, да не разрешава да се разхождат и от никого нищо да не вземат, а да вървят само по пътя си. Ако се случи поради объркване на пътя да отседнат в село, където вече са били, не допускайте населението да дава на момчетата хляб, да ги взема по домовете си или да създава други затруднения. Местните санджакбейове, кадии, субашии, паши и войводи, управители на вакъфските имоти, владелци на тимари или който и да е друг да не се месят при подбора на момчетата, с една дума, в тази работа никой да не се намесва, тъй като единствен споменатият командир лично ще ги избира и изпраща. Ако по време на подготовката разпореди нещо на споменатите санджакбейове, субашии, кадии, спахии и други, те веднага да направят, каквото трябва, без да се месят в други работи, защото трябва да знаят, че ако се случи нещо, те ще отговарят. Необходимо е да не се допуска проявявайки хитрост, някой да вземе момче от вече записаните и го отвлече, поради което трябва да ги пазите и в това отношение да не допускате нито самите вие, нито които и да е от хората ви да вземе дори акче (подкуп) или да възразяват па моята височайша заповед пот, каквато и форма да бъде издадена тя, а да направят всичко, каквото е нужно. При извършване на разследване, ако в някое село или къща укриват и не показват избяга пия или са проявиш хитрост и са смесили момчетата с взети отвън който и да е той, да знаете да не му давате възможност (да стори това) и не проявявайте никакво милосърдие и снизхождение. Молбите и оплакванията да не ви влияят, а при опасност проявявайте старание и прилагайте строги мерки. По време на претърсване, ако се намери някой, който проявява и най-малка съпротива, да бъде наказан, както изискват заповедите ми. При събирането на момчетата някои войводи, санджакбейове, кадии, субашии и други, покровителствували едно или друго село, не вземали момчета и ги криели от пристигналия командир, за което аз не съм давал височайшето си съгласие. Без да се зачита каквото и да е ходатайство, момчетата да бъдат взети от селата, от които е заповядано, и въз основа на заповедта ми да бъдат събрани и доведени. Така че, ако за някое село бъде ходатайствувано и се узнае, че не са взети (момчетата) и командирът се върнал (без тях), няма никаква вероятност да бъдат приети каквито и да са извинения и ще бъдат приложени необходимите наказания. Ако гяурите в някои вакъфски имоти казват, че притежават заповед, според която са освободени от авариз-и, дивание и текялиф-и Йорфийе, проявяват упорство и не дават момчета за еничари, в такива случаи заповедта ми е следната: в селата, в които раята казва, че не се вземат (момчетата) от тях, да знаете, че това не е вярно и независимо че са опростени от авариз-и, дивание и текялиф-и Йорфийе, без да се съобразявате с това, както от всички неверници и от тях вземете момчета за еничарския корпус и по друг начин не постъпвайте. Така да знаете и да имате доверие в свещения ми знак“ .
        Написан през последното десетдневие на месец рамазан 943 г. (29. V. — 7. VI. 1536 г.).