Author Topic: Курбан в село Чепинци, общ. Рудозем  (Read 17313 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Селям на всички,
Реших, че не е лошо да ви информирам, че на 25.07.2010г. /двадесет и пети юли/ в село Чепинци ще се прави курбан.
По традиция, това е едно от най-важните ислямски мероприятия в област Смолян. Обикновено събитието е придружено с богата програма: четене на Коран-и-Керим, изпити за хафъзи, хатим, ислямски лекции, беседи и др. С всяка следваща година програмата става по-богата и събитието се посещава от все повече хора. Последните две години бяха белязани и от посещението на Бойко Борисов (тогава още само кмет на София и току-що учредил партия ГЕРБ), на областни управители от България, Гърция и Турция, на няколко районни мюфтии (пак и от България и Гърция) и т.н.
Тази година се очакват и около три-четири хиляди души от съседните гръцки помашки села.
Изобщо организацията е сериозна и всички са добре дошли и като дарители и като гости.

Нека молим Всевишния да ни напътства и подпомага в това добро начинание и нека то да стане причина тези, които са допринесли за неговото осъществяване, да спечелят награда в Съдния ден.

Нека Аллах бъде доволен от Вас.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Поздравления за мероприятието, но според мене ще е по-добре, ако съумеете да го отбраните и опазите от вечните стремежи за "политически закачки и хватки", без значение на от кои политически сили и присъщи винаги за подобно нещо - мераци!   

Offline Hamdiko

• Avarage member
Това е и моето мнение, но за съжаление няма как да се случи. Когато се събират на едно място около 15 000 души политици от всякакъв ранг и цвят идват да покажат, че са "хора от народа". Но в Чепинци са доказали, че въпреки всичко организацията е на ниво, целта на мероприятието е да се благодари на Всемилостивия и всичко останало е на заден план. Споменах тези личности само за да подчертая важността и мащаба на мероприятието, а не защото имат отношение към него. Дано не съм бил разбран погрешно.

Offline Hadj

• Adviser
   Преживяването е върховно.Препочъчвам повече хора от форума да посетим курбана.Да се види че "големите оптимисти и познавачи"на Смолянсо които пророкуват че интересът към религията ни/Ислям/ ще изчезне в този район говорят така защото им се иска.Д а се види че в Смолянско  голяма част от хората държат на традициите на дедите ни-мюсюлмани.А какво по-вълнуващо то това да видиш толкова хора дошли  не за какво да е а заради Създателя ни Аллах дж.дж.
       Ако се приеме да  си определим среща хора от форума,ако трябва да си останем анонимни!

Шест хиляди

• Guest
Такива инцидентни събирания дават илюзорна представа за Смолянско. Повечето ви гости там са от Гърция и Турция. Не се прави на ударен. За младите това е повод за купон и сгаджосване, кой ще ти слуша друго. Така казваме ние от Родина!

Offline Hamdiko

• Avarage member
Колега, "Шест хиляди", не знам от къде черпиш информация за мнението си, но със сигурност не е от общините Рудозем и Мадан. Тук джамиите се посещават редовно и особено последните години са показателни за това. А фактът, че поне половината от джумаата са хора на възраст под 30 години говори, че младите хора също са тръгнали по Пътя посочен ни от Пратеника (с.а.с.). Ако не вярваш ела в Чепинци, Рудозем или Мадан в произволно избран от теб петък и ще се убедиш. Ако не си запознат на миналогодишния курбан в Чепинци имаше над 14 000 души (за това се съди по раздадените порции - бяха приготвени 14 000 и не останаха, а бяха толкова засистащи, че ако изобщо някой е изял две то тези хора ще се броят на пръсти, пък и голяма част от жителите на селото не са яли, за до има за гостите). При това тези хора бяха само от България, защото гръцките власти, въпреки, че бяха обещали и обявили един месец по-рано, че ще отворят временно пункта през Чепинци, точно в деня на курбана "откриха" че има опасност от свински грип и не разрешиха преминаването. А от Турция имаше само една официална делегация от 20-тина души от побратимената на Чепинци община Караагачлъ.
Разбира се, всеки е свободен да мисли и прави каквото сметне за правило, но моля те не заблуждавай аудиторията като изказваш личното си мнение като факт.

Шест хиляди

• Guest
Обяснявам, че подбудите на хората едва ли са чисто религиозни. Да хапнем, да пийнем, да се повеселим, тва тласка хората към такива мероприятия.
Едно време като дете и мен ме караха да "аминкам" т.е, да се моля за дъжд, да обикаляма като ненормален селото в най-голямата жега и като стадо да ме водят и да викам само "Амин, амин".
На по-голяма простотия не бях присъствал в живота си..

Offline yusu

• Global moderator
Такива инцидентни събирания дават илюзорна представа за Смолянско. Повечето ви гости там са от Гърция и Турция. Не се прави на ударен. За младите това е повод за купон и сгаджосване, кой ще ти слуша друго. Така казваме ние от Родина!
Обяснявам, че подбудите на хората едва ли са чисто религиозни. Да хапнем, да пийнем, да се повеселим, тва тласка хората към такива мероприятия.
Едно време като дете и мен ме караха да "аминкам" т.е, да се моля за дъжд, да обикаляма като ненормален селото в най-голямата жега и като стадо да ме водят и да викам само "Амин, амин".
На по-голяма простотия не бях присъствал в живота си..

Бил си прост участвал си в простотии, само дето и сега не ти личи да си поумнял кой знае колко.
На всичко отгоре си тръгнал и да обясняваш на простите помаци за какво се правели тези курбани.
Чудя се някой насила ли те кара на такива мероприятия ,тебе и твоите родинци!  Абе интересно ми е защо изобщо влизаш в този форум след като не си съгласен с нищо което което се пише и публикува тук?....  Ама нали всяко стадо трябва да има и по някоя мърша....

Шест хиляди

• Guest
интересно ми е защо изобщо влизаш в този форум
Ще отговоря честно - за да те дразня.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Колега, не знам от къде си, но би трябвало да знаеш какво се сервира на   курбан. Едва ли мотивацията на хората да дойдат ще е заради храната.   Една порция телешки кебапчета с картофи, която в кой да е ресторант в   областта не струва повече от 3-4 лева едва ли ще накара хората да   изминат такова разстояние само "за да хапнат, да пийнат и да се   повеселят". Хапването вече го уточнихме, пийването е айран, а веселба   няма. Наистина ли си вярваш, че това мотивира хората да дойдат. Дори и   да приемем, че за тях си прав, тогава кажи какво мотивира хората на   Чепинци да го организират? Защо те ще събират пари в тая криза, защо ще   изоставят собствената си работа за да вършат обществена? Сигурно   осъзнаваш каква организация и какви средства са необходими за такова   мероприятие? Би ли ни обяснил с каква мотивация се прави?

Аз мога да ти кажа, че се търси единствено    задоволството на Аллах Дж. Дж. и ако действително не можеш да го   проумееш ми е жал за теб.

Шест хиляди

• Guest
На инициаторите намеренията са вероятно чисто религозни. Говоря ти за останалата маса. Капиш? Ся примерно ако моя чичо е религиозен и е той е там с братовчедите естестено, че и аз ше съм там.

Offline Hadj

• Adviser
  Хамди-Убий простака с мълчание!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Аллах да е доволен от организаторите.
Който е отишъл "за да хапне" то наградата му е "пълния му стомах"
А който е отишъл заради Аллах, то наградата му е при Аллах.
Всеки според нийета си.

Offline pemben

• pemben
  • Avarage member
  • kasmet
Byah na kurbana v selo cepintsi minalata godina ot predisniya den i znam za kakva organizatsiya  iza kolko horski trud stava duma predi ,po vreme i sled kurbana...No koito ne znae i ne razbira smisila ot vsicko tova moje bi ste e po dobre da zamalci-prosto za da ne gledat na nas s nasmeska...A kolko piti hodiha do granitsata za da proveryavat nyama li da bidat pusnati cakastite tam gritski gosti...
Zasto li da se obesnyavame ???Vseki si ima pravo na sobstveno mnenie.Imase hora dosli cak ot severna Bilgariya-a tova za kakvo-ako nee Allah riza si icin ?? Neka sa jivi i zdravi vsicki ,koito sa doprinesli s nesto za da se cuvstvat spokoini gostite v edin tolkova hubav den,Allah da gi vaznagradi bogato i tyah, i vsicki ,koito imat pryako ili kofstveno ucastie v tova meropriyatie !Ako e kismet ste otvirnem na pokanata i tazi godina...No nyama da otidem tam zada se nahranim,a za da ni se napilni dusata gledaiki vsicko okolo sebesi,i slusaiki nesta(slova)koito godini nared ni e bilo zabraneno da cuvame...Is udovolstvie ste napravim dua;kakto za vsicki prisistvasti,pomagasti taka i za tezi ,koito vece nesa mejdu jivite-
PRISIEDINETE SE...

Offline Хайри Лошев

• Member
  • **
За пореден път политическата партия на ДПС показа и доказа механизмите, които използва за печеленето симпатиите на хората. Това се случи на 25.07.2010г. в с. Чепинци на курбана организиран от жителите на селото. Ето как този курбан, който жителите на Чепинци спонсорираха и организираха в името на Аллах беше преиначен от някои в името на доброто бъдеще на ДПС. Факторите за това бяха много – както официалните гости, сред които преобладаваха представители на партията, дори зам. – председателят на политическата партия на ДПС, главният мюфтия Мустафа Хаджи, който както много хора знаят, че е инструмент в ръцете на ДПС, а не религиозен водач на мюсюлманите, също така за това своят принос имаха и кметът на селото и „агитката”тичаща след него демонстрирайки принадлежността и почитта си към партията и официалните и гости и не на последно място – председателат на политическата партия на ДПС за смолянска побласт – Ахмед Хутев, който от своя страна носеше тениска, на която бе щампован лика на Ахмед Доган - http://www.focus-news.eu/?id=n1423130. 
 Мероприятието протече добре с оглед на организация, посрещане и гощаване на гостите, но от друга страна изглеждаше като предизборна кампания на ДПС – точно това много хора не харесаха и по принцип никой не го е целял, може би не никой, но поне повечето хора взели участие в подготовката на мероприятието. Не искам да акцентирам на обръщенията, с които половината официални гости се обърнаха към многолюдната тълпа (на много, от които личеше и се усещаше толериращият етническа и религиозна подкрепа и насоченост тон – а именно лъжите, използвани от ДПС особено по такива места като с. Чепинци, където това етническо и религиозно различие е фактор, защото на 99% жителите на селото са помаци, мюсюлмани), но по-важното за мен бяха отзивите на медиите на следващите дни.  -  http://focus-news.bg/?id=n1423774
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=556701
http://www.focus-news.eu/?id=n1423130
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-07-26&article=333965
 Ако трябва да бъда честен – напълно нормално, защото те отразиха това, което беше и както изглеждаше, а именно – курбанът на Чепинци беше опорочен от лъскавият тон симпатизиращ на ДПС. Но дали наистина това беше целта и по-важното – кой имаше за цел да изглежда така, че тълпата събрала се на курбана и особено хората от с. Чепинци са като от онези села, които по време на избори механично и стопроцентово гласуват за ДПС. Ами, така изглежда, защото някои се постараха доста за да изглежда точно по този начин, но това определено не е истината. Точно това държа да подчертая, че може би много повече от  половината жители на с. Чепинци не са симпатизанти на ДПС и държа да се знае, че много хора изразиха недоволството си от опороченото мероприятие. Да, недоволсво, при това огромно, защото този курбан трябваше да бъде религиозно мероприятие и затова искам да спомена, че „всеки ще получи според намеренията си” както казва пророка Мохаммед.
 За жалост ДПС още веднъж показа как умело успява да използва религията за собствените си цели и точно главният мюфтия, който не крие какъв депесар е, в речта си го доказа. Просто това е истината за ДПС – работата за хората, негативите за хората, но позитивите за нас – се оказва за жалост!!! И в крайна сметка това е едно от неоспоримите доказателства за шмекерлъците и пропагандите сред малцинствата, които са присъщи точно на тази партия и най-лошото в случая беше, че те опорочиха огромният труд на много хора, които не спаха вечери наред – а редно ли е?!!!!!!!!!!!!!!