Метка е пуснал филма на проф. Асен Баликси за светът на
Стария Аго Ибрахим Турчинов.
old ibrahims worldТам, в родната му Брезница, има един такъв епизод с песен на местен певец, започва в 4.24 минута.
Метка, ти нали постоянно ни натякваш, как вашата устна традиция и местните ви песни били доказвали и подчертавали ваша не-българска помашка идентичност, вашия османски произход, вашата култура, музика и т.н. всичко се дължало на османците, нали така?
Нещо повече: в
този свой постинг даваш именно
това видео. Предполагам, защото вярваш, че то поне показва нещата именно така, както са, така ли е?
Айде тогава да ми обясниш следното: моля за внимание всички форумци!
Когато се заслушах в текста на песента, се оказа, че човекът пее буквално следното (
проверете сами, ако не вярвате):
Откак съм мома станала, леле,
най йош сам мой син године
йедин съм син изглела
и нищо ни сам видела
и нищо ни сам разбралаВнимание!
4.54когато турци дойдуха, леле
във нащо селу гулемо
цялото село вързаха
всичко йот селу избега
и брат ми Георги избега
баща ми жив го заклаха
майка ми в огън фърлиха
...Метка?
Ами те това бракята османци нещо турмоз са ви ударили по-лошо от каурето-българе бре!
И това вашата местна традиция си го пее, не аз, или Божидар Димитров?
Що така?
Селото връзвали, хората бягали, брат ти
Георги(?!) бегал! К'во стана с хилядолетния ислям? А с доброволната ислямизация и с братството на Уммата? Явно тия "посетители" на селото ви не са били в час - не четат последните фермани на султана, ей, лоши хора!
И виж ги що за катили: тия представители на любимата ти империя:
баща ми жив го заклаха
майка ми в огън фърлихаПусто опустяло, направо все едно четем цитати от "Време разделно" на Антон Дончев (в случая слушаме). Или че пак за фалшификата на Методи Драгинов за Чепино става дума!
Ха сега де!
Да не кажеш нещо: този път тебе и само тебе цитирам!
И публикуван от тебе материал!
Зер, само ти си автентичен и достоверен!
Няма тука воленсидеровци, шовинисти, великобългари, неовъзродители и вся остальная сволочь.
Ей на:
- проф. Баликси - твой приятел, роден и израсъл в сърцето на империята: Истанбул...Е, попреименували го благите османци, после: кемалисти, човека, ама за теб това са подробности без значение;
- Материала ти го пускаш;
- песната я пее твой познат в Брезница.
А от тебе съм чувал, че в Брезница и само в Брезница и никъде другаде е единственния автентичен помашки фолклор, всичко останало било неовъзродителни каурски ментета.
Какво ще кажеш, а!