Author Topic: Прикритата българофобия на някои помаци  (Read 38079 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

fotakiev

• Guest
Ами приемети ни като братя да не се чувстваме чужди драги Господине.В България не живеят само българи християни.За всеки има място под слънцето.На ясно съм ,че не дефинирате всички помаци-и ние спорим помеждуси(http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=1603.msg15460#msg15460),но сме чувствителни заради отношението спямо нас в последните130г.Навярно ни разбирате и моля за извинение.
....izviniavaite, 4e shte Vi se namesia v razgovora....
Tuk pove4eto hristiani v saita vlizat ne za da se zaiajdat, a za da pokajat 4e vi priemat kato bratia.Naistina v Bylgaria ne se 4uva mnogo mnogo za pomacite i vsi4ki nie daje i v 4astnost  sme Vi zadyljeni.
Sys tozi sait niama da promenim sveta no vseki moje da zapo4ne ot niakyde...

Offline havallar

• Advanced member
О, понеже заглавието на въпросната книга съвпадало с част от заглавието на темата, която пуснах, то автоматично следва, че именно това е моята любима книга. Гениално! За Ваше съжеление не съм почитател на въпросната книга нито на автора й.
Радвам се че това не евашия идол.Виж Григоров го приемам човека-няма омраза.Истински патриот.

Offline havallar

• Advanced member
....izviniavaite, 4e shte Vi se namesia v razgovora....
Tuk pove4eto hristiani v saita vlizat ne za da se zaiajdat, a za da pokajat 4e vi priemat kato bratia.Naistina v Bylgaria ne se 4uva mnogo mnogo za pomacite i vsi4ki nie daje i v 4astnost  sme Vi zadyljeni.
Sys tozi sait niama da promenim sveta no vseki moje da zapo4ne ot niakyde...
Благодаря за мнението.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Не ми се иска да посочвам персонално. Ако намеквате, че такива няма, ще спомена темата в която се споменава Николай Славеев и разочарованието на някои защо името му било българско, въпреки, че бил помак и пр. Или пък нелепите обвинения към един от участниците, че искал да промива мозаците на помаците, все едно, че те са празни съдове в които всеки може да налее каквото си иска. Има и още, но както казх не ми се ще да изпадаме в подробности. Темата ми беше по скоро за атмосферата във форума.

Когато говориш за дадено явление е редно да дефинираш какво означава то според теб. Защото много участници не успяха да разберат какво имаш предвид под "българофобия".

За атмосферата във форума е рано да коментираме. Ще я усетиш след няколко месеци престой тук.

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
Любимата книга на родопските хайдуци и на Буги.Вижте кой е най големия Българофоб.
http://knigoteka.com/book/31587
Мамин гуцанчо.
  Това ще го приема като закачка и в този контекст ще ти препоръчам друга книга на Живко Сахатчиев.
"Второто потурчване на Якоруда 1990-1995 година" Приятно четене...

Offline gugu

• Senior member
Ами приемети ни като братя да не се чувстваме чужди драги Господине. ..........но сме чувствителни заради отношението спямо нас в последните130г.......
Мисля че 99% от пишещите тук не-мюсюлмани сме се държали с останалите именно като братя. И сме писали тук именно с чувството да помогнем за избягване недоразуменията и грешките спрямо вас през последните 130 години. 

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...

За атмосферата във форума е рано да коментираме. Ще я усетиш след няколко месеци престой тук.

По отношение на атмосферата във форума мисля, че сега е значително по-добра в сравнение с тази от преди няколко месеца.  В общи линии всички се стремим да дискутираме уважавайки се един друг.  В началото и моите нерви трудно издържаха, защото вместо аргументи и факти, опонентите ми използваха изрази от сорта на "ти малоумен ли си" и т.п., което не се забелязваше от модераторите.   

Offline gugu

• Senior member
....Дали ще можем да ги докараме до взаимна приемливост. Честно казано, се съмнявам.
Нали именно липсата на взаимна приемливост е в основата на проблемите.
Какво трябва да е в основата на взаимната приемливост? Събиране на достоверни факти и формулиране на достоверни теории по исторически, езикови, културни, религиозни теми.
Липсата на честни, истински, научни теории, и то приети от всички винаги ще оставя врати за манипулации и фалшификации. А манипулациите и фалшификациите създават недоверието и крайните реакции и от двете страни. Нали нашата цел тук е да достигнем до истината и да пресечем фалшификациите? И да не даваме храна за недоверие и вражда!

Offline husein

• Adviser
питай в якоруда за сахатчиев,никой не общува с него нито българи нито помаци,за какво препоръчваш книги на хора които не са добре по обясними причини,той е на години човек а староста се отразява!погледни заглавието на книгата и помисли малко!това само болен мозък може да го каже!и това не е ли помакофобия от страна на сахатчиев,и такива като него!
п.с. на  хора с проблеми не е хубаво да се четат книги!заразително е...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Този Сахатчиев се подигра с паметта на жертвите на Възродителния процес в Корница и Брезница. Представям си още какви ги е мътил за останалите места.

http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=777.msg14439#msg14439

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
питай в якоруда за сахатчиев,никой не общува с него нито българи нито помаци,за какво препоръчваш книги на хора които не са добре по обясними причини,той е на години човек а староста се отразява!погледни заглавието на книгата и помисли малко!това само болен мозък може да го каже!и това не е ли помакофобия от страна на сахатчиев,и такива като него!
п.с. на  хора с проблеми не е хубаво да се четат книги!заразително е...
   Не го познава лично човека и не мога да давам коментари по слухове от този и онзи.Но мога да ви кажа нещо друго, което лесно всеки може да провери.Истина е че сега с Якоруда повечето да не кажа почити всички са се писали Турци при положение, че не знаят и грам турски език.Моите уважения, но не мисля, че там има и един турчин.Справете се да видиче, как се сменят масово във времето и имената и народността.Може би това е провокирал такъв "болен мозък" да напише тази книга.Дори и да е такъв човека нали знаете, че и от най-големия простак може да се научи нещо......

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
Този Сахатчиев се подигра с паметта на жертвите на Възродителния процес в Корница и Брезница. Представям си още какви ги е мътил за останалите места.

http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=777.msg14439#msg14439
  Мустафа аз лично, не мога да преценя, кое е истина.Ако ми покажеш нещо по-офицялно ще ти кажа да така е.Аз лично не вярвам на тези думи.

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
Защото може би, не им е оставен друг избор. Продължавайте да си веете байряците, това ще улесни избора на още много помаци при следващото преброяване.
Байряците ще ги вееме въпреки, че не знам какво имаше в предвид.За избора, не е това решаване на проблема ако беше така аз щях да се пиша индианец първи.И наистина е жалко, че някои хора предпочитат да загърбят корените си зарада интереси и политика.Но всеки има право на избор няма да тежи на моята съвест.

Offline abc

• Forum fan
..Но всеки има право на избор няма да тежи на моята съвест.

Не си натоварвай толкова крехката съвест. Понякога русокос поглед не е достатъчен за да се видят наслоените по долу пластове, а това води до неадекватна реакция.

Суетата, ексхибиционизма и любовта към софрите не са лоши неща, но нямат много с родолюбието. Като случайна и неангажираща вметка ще напиша, че България освен на българите е родина и на виетнамците родени тук, както и на нигерийците :) Родолюбието е нещо повече от героични пози пред обектива на фотоапарата и лъскане на личния егоцентризъм с българското знаме.

Offline Сидхарта

• Historian
 Родолюбието е нещо повече от героични пози пред обектива на фотоапарата и лъскане на личния егоцентризъм с българското знаме.
[/quote]-много добре казано  бих допълнил че изисква и търпение и мъдрост.